4 minuten lezen

De grote Change Inc. eindejaars-duurzaamheidsquiz

We naderen alweer het einde van het turbulente jaar 2020. En wat is een jaarafsluiting zonder eindejaarsquiz. Heb jij dit jaar nauwlettend al het nieuws op het gebied van duurzaamheid gevolgd? Mag jij jezelf een expert noemen op dit vlak? Of wordt meer nieuws volgen voor jou een goed voornemen voor 2021? Test je kennis aan de hand van de volgende 15 vragen. De antwoorden vind je onderin. Succes!

De grote Change Inc. eindejaars-duurzaamheidsquiz

1. De Amerikaanse autofabrikant Hyperion bouwde dit jaar een op waterstof aangedreven supercar, voorzien van technologie van de ruimtevaartorganisatie NASA. Wat was het bereik van deze auto en wat was de topsnelheid?

a. Bereik van 600 kilometer en een topsnelheid van 375 kilometer per uur
b. Bereik van 1.000 kilometer en een topsnelheid van 285 kilometer per uur
c. Bereik van 1.600 kilometer en een topsnelheid van 355 kilometer per uur

2. IKEA lanceerde dit jaar een volledig plantaardige variant van…

a. De Zweedse balletjes
b. Het softijsje
c. De hotdog

3. Het vuurwerkverbod scheelt – als het 100 procent wordt nageleefd – enorm in de uitstoot van schadelijke stoffen en broeikasgassen. Jaarlijks gaat er alleen al 250.000 kilo fijnstof de lucht in ‘dankzij’ het afsteken van vuurwerk. Hoe vaak moeten 10.000 vrachtwagens om de aarde heen rijden om dezelfde hoeveel fijnstof uit te stoten?

a. 1 keer
b. 10 keer
c. 40 keer

4. Welke Nederlandse bierbrouwer heeft sinds 2020 het duurzaamste brouwhuis van Europa?

a. Hertog Jan
b. Grolsch
c. Gulpener

5. Wat is het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van Nederland in 2019? (Deze cijfers werden in 2020 bekendgemaakt).

a. Tussen 8 en 9 procent
b. Tussen 11 en 12 procent
c. Tussen 13 en 14 procent

6. Welke hernieuwbare energiebron leverde het meeste energie op in 2019? (Deze cijfers werden in 2020 bekendgemaakt).

a. Biomassa
b. Wind
c. Zon

7. Op 2 november wekte Nederland een record aan duurzame energie op. Hoeveel procent van de elektriciteit kwam die dag uit zonne- en windparken?

a. 22 procent
b. 35 procent
c. 41 procent

8. De provincie Groningen wil graag dé vooroploper in groene waterstof zijn. Hoe wordt het gebied ook wel genoemd?

a. Waterstof Regio
b. Hydrogen Valley
c. Waterstofwonderland

9. Shell, Gasunie en Groningen Seaports willen grootschalig investeren in de waterstofeconomie, om enerzijds de energietransitie te bevorderen, en anderzijds de Groningse economie levendig te houden nu de gaswinning langzaam maar zeker wordt beëindigd. Welke internationale partijen sloten zich begin december bij het consortium NortH2 aan?

a. Het Britse BP en het Deense Ørsted
b. Het Duitse RWE en het Noorse Equinor
c. Het Franse Engie en het Spaanse Iberdrola

10. In 2020 werd het grootste windpark van Nederland geopend in Wieringermeer. Welke energieleverancier bezit daar de meeste windmolens, 82 om precies te zijn?

a. Essent
b. Vattenfall
c. Greenchoice

11. Welk bedrijf werd door Nederland in 2020 verkozen tot meest inspirerende bedrijf?

a. Auping
b. Too Good To Go
c. Seepje

12. Deze zomer lanceerde drie ondernemende broers uit Utrecht onder de merknaam Redfeet Brothers een speciale zwembroekenlijn. De zwembroeken bestaan volledig uit gerecycled materiaal. Welk materiaal is dit?

a. Petflessen 
b. Koffiedik
c. Bermgras

13. Welke beroemdheid gaat Tony’s Chocolonely helpen met zijn internationale doorbraak?

a. Robbie Williams
b. Serena Williams
c. Pharrell Williams

14. Dit jaar begon Coolblue met de verkoop van…

a. Laadpalen
b. Zonnepanelen
c. Brandstofcellen

15. Hoeveel hernieuwbare energie moest Nederland volgens Europese afspraken in 2020 opwekken?

a. 8 procent
b. 14 procent
c. 20 procent

 

 

1:c 2:a 3:c 4:c 5:a 6:a 7:c 8:b 9:b 10:b 11:b 12:a 13:c 14:a 15: b

13 tot 15 goed: Keurig! Jij kan je vrienden met recht inponeren met je kennis.
10 tot 12 goed: Een goede score. Zoek je je foute antwoorden nog wel even op?
6 tot 9 goed: Ai, jij leest zeker alleen de koppen?
0 tot 5 goed: Reden genoeg in 2021 Change Inc. nauwlettend in de gaten te houden.

Beeld: Adobe Stock

Lees ook


join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

Join the change, word lid
Afbeeldingen van changemakers

Aansluitend artikel

KPMG: ‘Thuisaccu al binnen 2 jaar rendabel’

Consultancybureau KPMG verwacht dat huishoudens in Groot-Brittannië al in 2017 geld kunnen verdienen met stroomopslagsystemen voor thuisgebruik.

KPMG: ‘Thuisaccu al binnen 2 jaar rendabel’

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Sluit je aan


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken by Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu